Wespennest in de tuin

Wespennest in de tuin, wat nu?

Vind je een wespennest in je tuin, dan voel je je eigenlijk direct bedreigd. Vooral als de wespen je ook nog eens lastig vallen als je lekker zit te eten in de tuin. Als je een wesp probeert weg te slaan, kunnen ze je ook nog een flink steken en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt. Wat kun je nou het beste doen als je last hebt van wespen in je tuin? In dit artikel leggen we het aan je uit.

wespen in de tuin

Hoe komen de wespen in je tuin terecht?

Wanneer het voorjaar voor de deur staat, worden alle wespenkoninginnen wakker uit hun winterslaap. Het eerste wat ze doen is een mooie plek zoeken waar ze hun nest kunnen bouwen. Jouw tuin zou daar perfect voor kunnen zijn! Je kunt een wespennest op de volgende plekken vinden in je tuin:

  • In een struik of heg;
  • In een boomstronk of holle boom;
  • Hangend in een boom of aan een dakrand;
  • In een schuurtje of daarbuiten;
  • In de grond

Hoe vind je een wespennest in je tuin?

De makkelijkste manier om een wespennest in je tuin te lokaliseren is door te volgen waar de wesp heen vliegt. Soms heb je geluk en zie je een wespennest gewoon hangen in een boom of aan de dakrand. Is het onmogelijk om het nest te vinden? Schakel dan de hulp in van een bestrijder. Hij heeft het nest vaak binnen no time gelokaliseerd.

Een wespennest in de grond

Heb je te maken met een groot wespennest in de grond? Dan is de kans dat er hoornaars of gewone wespen inzitten. Een andere soort wesp dat in de grond leeft, is de graafwesp. Deze wespen leven solitair en in een holletje, niet in een nest. Graafwespen zorgen voor veel minder overlast dan gewone wespen of hoornaars en ze steken ook niet.

Problemen door wespen in je tuin

Er kunnen heel wat problemen ontstaan als je last hebt van wespen in de tuin. Allereerst komen ze continu op je drinken en eten af, wat rustig in de tuin zitten haast onmogelijk maakt. Daarnaast zul je ze ook veel vinden in en rondom je vuilnisbakken. En als je fruitbomen hebt, pas dan op met het oprapen van fruit; er kan zomaar een wesp in je appel zitten. Het vervelendste aan wespen in je tuin is dat ze lelijk kunnen steken. En als je allergisch bent voor wespengif, dan loop je ook nog eens extra gevaar.

Wat kun je zelf doen aan een wespennest in de tuin?

wespennest

Het is af te raden om huis-tuin-en-keukenmiddelen te gebruiken om een wespennest te bestrijden, dit kan erg gevaarlijk zijn. Misschien kun je hiermee een paar wespen doden, maar zeker niet het hele nest en de overige wespen zullen hierdoor alleen maar agressiever worden. Als je onveilige situaties wilt voorkomen, draag dan beschermende kleding en zorg ervoor dat iedereen bij het nest uit de buurt blijft. Gebruik bestrijdingsmiddelen die speciaal voor wespen bestrijden gemaakt zijn, zoals een spray of een poeder.