Zelf een wespennest verwijderen

Zelf een wespennest verwijderen? Liever niet!

Je gelooft het misschien niet, maar wespen zijn insecten die zeer nuttig zijn. Bij de bestrijding van insecten, zoals spinnen, rupsen, muggen en vliegen, spelen ze een belangrijke rol. Ook bloemen worden bestoven door wespen. Toch zijn er veel mensen die wespen als zeer lastig ervaren, helemaal als ze veel overlast veroorzaken.

Overlast van wespen voorkomen?

Kom je in het voorjaar een grote wesp tegen, dan is de kans heel groot dat het gaat om een wespenkoningin. Ze overwintert in vermolmd hout, schuren, onder mos of onder boomschors, totdat de lente begint. Invriezen in de winter is voor de wespenkoningin geen probleem, ze ontwaakt wanneer haar lichaam boven een bepaalde temperatuur komt. Wanneer dat gebeurt, is het tijd om een nest te bouwen. De wespen die je in het voorjaar tegenkomt, zijn dus altijd jonge wespenkoninginnen. Wil je overlast in de zomer voorkomen? Vang ze dan vroeg in het voorjaar. Je kunt hiervoor lokdoosjes gebruiken.

Hoe herken je een wespennest?

Een wespennest kun je herkennen aan de ronde vorm en grijze kleur. Het nest lijkt van papierachtig materiaal gemaakt te zijn. In Nederland hebben we het meeste last van de gewone wespen of Duitse wespen. Deze wespen leven sociaal en bij elkaar in grote groepen. Nesten kun je zowel buiten als binnen aantreffen. Ze kunnen bijvoorbeeld voorkomen op zolder, maar ook ondervloeren, in de spouwmuur of tussen plafonds. Buiten vind je een wespennest vooral in oude vogelnestkasten, in holle bomen of in de grond.

Zelf bestrijden van een wespennest; wel of niet doen?

Heb je last van een wespenplaag? Dan is de kans groot dat er in de buurt een wespennest is. In zo’n nest kunnen zich wel meer dan 5000 wespen bevinden. Voelen ze zich bedreigd, dan gaan ze steken. Over het algemeen is een wespensteek vrij onschuldig, maar het kan ook voorkomen dat ze gevaarlijk zijn. Een wesp kan in zijn eentje wel tien keer steken. Dit komt omdat hij een angel heeft zonder weerhaken, dit in tegenstelling tot een bij. Ben je allergisch voor een wespensteek, dan is één steek al gevaarlijk. Laat het verwijderen van een wespennest daarom altijd over aan een professionele wespenbestrijder.

Gebruik maken van een wespenval

Heb je te maken met een enkele wesp die zorgt voor overlast? Dan kun je gebruik maken van een wespenval om deze te bestrijden. Je kunt zo’n wespenval kant en klaar kopen of zelf maken van een plastic fles. Deze wespenval kun je beter niet dichtbij je terras plaatsen, dit zal er alleen maar voor zorgen dat er meer wespen naar je terras gelokt worden. Doe dit dus zo’n 30 meter bij het terras vandaan.

Wespennest laten verwijderen door een professional

Wil je een wespennest laten verwijderen door een professional? Dan ben je hier tussen de 40 euro en 100 euro aan kwijt. Het is een kleine investering, maar je bent er dan wel direct van verzekerd dat het veilig gebeurt en dat je zelf geen gevaar loopt. Je kunt hiervoor gewoon contact opnemen met de gemeente, die je door kan verwijzen naar een bedrijf die hierin gespecialiseerd is.