spouwmuur

Wespennest in de spouwmuur, wat nu?

Heb je het idee dat er in je spouwmuur een wespennest zit? Zie je continu wespen je muur in en uit vliegen? De kans is dan groot dat er een wespennest in je spouwmuur zit. Ook als er veel wespen in je huis zitten, dan hebben ze hun weg via de spouwmuur naar binnen gevonden. Hoe kun je dit probleem oplossen? In dit artikel bespreken we wat je het beste wel en het beste niet kunt doen.

Wespennest in de spouwmuur

Hoe komt een wespennest terecht in je spouwmuur?

Als je last hebt van een wespennest in je spouwmuur, dan is de kans groot dat een wespenkoningin in het voorjaar in je spouwmuur is gekropen via een ventilatieopening. Het kan echter ook zo zijn dat ze er heeft overwinterd. Vervolgens heeft ze een basis gemaakt voor een nest en daar haar eitjes gelegd.

Wespen in je slaapkamer?

Via ventilatiegaten of open stootvoegen kunnen wespen in en uit de spouwmuur vliegen. Als er gaten zitten aan de binnenkant van de spouwmuur, en deze hebben toegang tot een ruimte in jouw huis, dan duurt het niet lang voordat je ook wespen in je huis hebt. Dit gebeurt vooral als het nest overbevolkt is; ze gaan dan op zoek naar andere mogelijkheden om uit te vliegen. Met als gevolg; wespen in je slaapkamer (of een andere ruimte in huis).

Wat kun je het beste doen als je een wespennest in je spouwmuur hebt?

Wil je zelf het wespennest bestrijden, weet dan dat dit risico’s met zich mee kan brengen. Je kunt het beste beginnen met de bestrijding als de zon onder is, dus in de avonduren. Alle wespen zitten dan in het nest. Je kunt een middel gebruiken bij de bestrijding dat speciaal voor wespenbestrijding is, vaak is dit een spray of een poeder. Trek voor de veiligheid handschoenen aan en kleding met lange broekspijpen en lange mouwen.

Waar kun je een wespennest mee bestrijden?

Er zijn verschillende producten op de markt waarmee je een wespennest kunt bestrijden. Er is een onderscheid tussen biologische middelen en chemische middelen. Je kunt deze producten los kopen, maar ze zijn ook te koop als compleet pakket. Het meest gangbare middel om een wespennest te bestrijden in de spouwmuur is een schuimspray, maar je kunt ook gebruik maken van een wespenpoeder.

Wat kun je beter niet doen?

Wanneer je het wespennest zelf wilt bestrijden, zijn er een paar dingen die je zeker niet moet doen. Prop bijvoorbeeld nooit de opening van het wespennest dicht en ook niet de ventilatieopeningen waar de wespen in en uit vliegen. De wespen zullen een andere ontsnappingsroute vinden en kunnen dan door andere materialen heen gaan knagen. Het is ook onverstandig om het wespennest te lijf te gaan met een tuinslang of gasbrander.

Wespennest zelf verwijderen

wespenbestrijding

Wil je een wespennest zelf verwijderen? Zorg dat je veiligheidsmaatregelen treft en volg bovenstaande tips op. Twijfel je toch of durf je het niet aan? Roep dan de hulp in van een professionele wespenbestrijder.