Grond

Een wespennest in de grond, wat nu?

Denk je aan een wespennest, dan zie je waarschijnlijk een wespennest voor je op zolder of hangend in een boom. Maar wist je dat het ook geregeld voorkomt dat er een wespennest in de grond zit? En wat kun je het beste doen als je zo’n nest in de grond vindt? In dit artikel leggen we het aan je uit.

wespen in de grond

Een wespennest in de grond herkennen

Als je te maken hebt met een wespennest in de grond, dan zijn deze vaak heel erg goed verborgen. In de meeste gevallen wordt het nest pas ontdekt als het eigenlijk al te laat is. ze hebben er al een voet op gezet of spelende kinderen hebben per ongeluk een bal op de opening van het nest gegooid.

Wespennesten kunnen goed in de grond verborgen zijn. Vaak ontdekken mensen het nest pas als het te laat is, als ze er bijvoorbeeld een voet op hebben gezet of als de bal van de kinderen in een struik belandt waar wespen onder zitten.

Wat voor soort wespen maken een nest dat in de grond zit?

Eigenlijk zegt hun naam het al. Een nest in de grond wordt vaak gemaakt door graafwespen. Je kunt het nest herkennen aan een gat of een kuiltje in de grond met daar bovenop een hoopje aarde dat opgeworpen is. Dit is de nestingang. Niet alleen graafwespen bouwen een nest in de grond; ook hoornaars en gewone wespen doen dit weleens.

Steken graafwespen ook?

Een groot verschil met een normale wesp is dat een graafwesp niet steekt. Als je een nest in de grond tegenkomt is dit dus niet direct een heel groot gevaar en kun je het nest gewoon met rust laten.

Wanneer moet je wel actie ondernemen?

Het is niet altijd nodig om een wespennest in de grond te verwijderen. Het belangrijkste criterium hierbij is of het nest overlast geeft. Omdat graafwespen niet steken, worden de nesten in de grond bijna nooit bestreden. Gaat het om grondnesten waar gewone wespen of hoornaars in zitten en zitten ze op een plek waar ze voor veel overlast zorgen? Dan worden ze wel bestreden.

Kun je een wespennest is de grond zelf bestrijden?

wespennest zelf verwijderen

Heb je last van een wespenplaag, dan is de verleiding groot om het wespennest zelf te bestrijden. Ook al lijkt het simpel, er komt toch wel wat meer bij kijken dan je in eerste instantie zult denken. Veel mensen proberen een wespennest in de grond te verdrinken met kokend water. Hiermee zul je misschien een klein deel van de wespen doden, maar lang niet allemaal. Ook is het niet aan te raden om vuur te gebruiken om de wespen te bestrijden. Vooral in een hete zomer brengt dit enorm veel brandgevaar met zich mee.

Wat kun je dan wel doen?

Als je te maken hebt met graafwespen, en ze geven je verder geen overlast, dan kun je het nest het beste gewoon met rust laten. Heb je er wel last van? Schakel dan gewoon een ongediertebestrijder in die het nest veilig en effectief kan verwijderen.