bestrijden

Hoe kun je het beste wespen bestrijden?

Heb je een wespennest in je tuin of in je spouwmuur? Dan kan dit zorgen voor veel overlast. Je vraagt je misschien af of je het nest moet verwijderen en of je dit dan zelf kunt doen, of dat je het het beste kunt overlaten aan iemand die er verstand van heeft. Hoe kun je wespen het beste bestrijden? Zijn wespen gevaarlijk? En wat is precies het verschil tussen een wesp en een bij, hommel of hoornaar? We bespreken het in dit artikel.

wespen bestrijden

Wespen bestrijden

Heb je last van wespen, dan kun je ervoor kiezen om het wespennest zelf te lokaliseren en bestrijden, of dit te laten doen door een professional. Je kunt diverse bestrijdingsmiddelen kopen om zelf een wespennest te verwijderen, zoals een speciale spray of poeder. Wat je het beste kunt gebruiken hangt een beetje af van waar het wespennest zich bevindt en hoe groot het is.

De wesp

de wesp

De wesp is een insect met een langwerpig lichaam, met gestreepte zwart gele kleuren. Aan de voorkant van het lichaam heeft de wesp twee voelsprieten, hiermee bepaalt hij zijn richting. Een wesp heeft geen beharing, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld bijen en hommels. Aan de achterzijde van het lichaam heeft de wesp een angel. Hiermee kan hij mensen of andere dieren steken. Een wesp zal echter alleen steken als hij zich aangevallen voelt of in paniek is. Wespen staan er om bekend dat ze vaak op eten afkomen.

Wat is het verschil met een hoornaar?

Zowel wespen als hoornaars hebben een opvallende gele kleur. Daarnaast hebben ze op hun achterlijf een zwarte dwarstekening. Er is echter een groot verschil tussen beide insecten als je kijkt naar het borststuk, de kop en het voorste gedeelte van het achterlijf. Het borststuk, de kop en de poten van een hoornaar zijn rood/donkerbruin. Een wesp is geel met zwart.

Ook zijn hoornaars veel groter dan wespen. Als je kijkt naar de werksters van een wesp, dan zijn deze maximaal 15 millimeter groot. De werksters van een hoornaar kunnen tussen de 17 en 24 millimeter groot worden. Mannetjes hoornaars (darren) kunnen 28 millimeter groot worden en een hoornaar koningin zelfs 40 millimeter. Een wespenkoningin wordt daarentegen niet groter dan 20 millimeter.

Wat is het verschil met een bij?

Qua uiterlijk heeft een bij een veel mindere felle kleur dan een wesp. Ze hebben ook geen wespentaille; de bij is een stuk breder dan een wesp. Daarnaast heeft een bij beharing en een wesp niet. Als je een insect ziet dat kleine haartjes heeft en geen felle zwart gele kleur? Dan is de kans groot dat het een bij is. Bijen leven van stuifmeel en nectar en om deze reden komen ze minder snel op jouw eten af. Bijen zijn ook bijna nooit agressief.

Wat is het verschil met een hommel?

Een hommel eet net als een bij nectar en stuifmeel. Een hommel heeft ook net als de bij kleine haartjes, waarmee ze het stuifmeel aan hun lichaam kunnen laten plakken. Hommels hebben nog meer haren dan een normale bij en zijn ook vaak een stukje dikker en ronder.

Zijn wespen gevaarlijk?

Zolang wespen zich niet bedreigd voelen of niet in paniek raken, zijn ze niet gevaarlijk. Is dit echter wel het geval, dan kunnen ze wel gevaarlijk zijn. Wanneer een wesp zich bedreigd voelt, zal hij steken. Ben je allergisch voor wespengif, dan kan deze situatie heel gevaarlijk zijn.

Zelf wespen bestrijden

wespennest bestrijden

Heb je te maken met een wespennest, en zorgt deze voor veel overlast, dan kun je deze het beste bestrijden. Als je dit zelf wilt doen, laat je dan van tevoren goed informeren. Draag altijd beschermende kleding en zorg ervoor dat je hele lichaam bedekt is, ook je gezicht en je handen.

Wat moet je vooral niet doen?

Als je zelf een wespennest wilt bestrijden, dan zijn er een paar dingen die je het beste niet kunt doen, zoals het dichtmaken van de opening van het wespennest. Een wesp zal altijd een andere uitweg vinden. Ook is het niet verstandig om vuur te gebruiken om de wespen te bestrijden, dit kan namelijk brandgevaar opleveren. Wil je zeker weten dat het goed gebeurt, schakel dan de hulp in van een professional.