Wespennest bestrijden

Wespennest bestrijden

We kennen ze allemaal, wespen, maar er bestaan wereldwijd vele soorten wespen. De wesp die wij in Nederland vooral kennen is de papierwesp (Vespinae). Deze staat bekend om zijn kleuren zwart en fel geel, en om het feit dat ze vrij agressief kunnen zijn. Dit is de reden waarom de meeste mensen een hekel hebben aan wespen.

wespen

De papierwesp dankt zijn naam aan het nest dat het bouwt. Dit nest lijkt alsof het van papier is gemaakt. Dat is ook gedeeltelijk waar, want het nest van de papierwesp wordt gemaakt van houtvezels. De wesp kauwt vezels van hout tot een pulp en bouwt daar een nest van.

Waar bouwen wespen hun nest?

Wespen bouwen hun nest het liefst op een plek waar het beschut hangt tegen weersomstandigheden als regen en wind. Ze bouwen hun nest zodat ze op een makkelijke manier in en uit kunnen vliegen. Wespennesten bouwen hun nesten:

  • Onder dakgoten
  • In dakranden
  • Op zolders
  • In de spouwmuren
  • In garages
  • In tuinhuizen
  • In boomstammen
  • In struiken
  • In de grond
  • In schoorstenen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van plekken waar de wespen hun nesten graag bouwen en waar ze regelmatig worden aangetroffen. In een stedelijke omgeving zal een wesp snel voor een huis of bijgebouw kiezen vanwege de warmte en luwte.

Eerst het nest bestrijden en dan pas verwijderen

Het is belangrijk om te weten dat je een wespennest eerst dient te bestrijden voordat je deze verwijdert. Wanneer een wespennest actief is dan kun je deze niet veilig verwijderen. De wesp zal het zien als een aanval op hun kolonie. Aangevallen worden door een grote groep wespen levert je slechts gevaar op. Het verwijderen van een nest betekent het echte weghalen van het nest. In de meeste gevallen is dat eigenlijk niet nodig, want een oud nest wordt door de wesp nooit hergebruikt.

Wat moet je vooral niet doen?

Niet verbranden

Probeer nooit een wespennest in brand te steken. Dit levert veel meer gevaar op dan het wespennest doet. Je riskeert dat het huis in brand vliegt, en bovendien gevaar voor jezelf en omstanders omdat de wespen zeer agressief zullen worden.

Gebruik geen water

Er bestaat een verhaal dat je wespen kunt bestrijden door ze te verdrinken. Dit is slechts een fabel, je kunt nooit een heel wespennest bestrijden door middel van water. De wespen zullen agressief worden en aanvallen. Bovendien riskeer je waterschade.

Sla het niet weg

Een instinctieve manier van het verwijderen van een wespennest is misschien door een flinke stok of knuppel te pakken en deze weg te slaan. Vanzelfsprekend is dit geen goed idee! Dit zal iedere wesp in het nest boos maken en laten aanvallen. Ellende voor jou en omstanders gegarandeerd!

Sluit nooit een spouwmuur af

Wespen bouwen vaak een nest in de spouwmuur van een huis. Je ziet de wespen dan via de ventilatiegaten naar binnen en buiten gaan. Deze afsluiten zorgt ervoor dat de wespen een andere weg naar binnen of buiten zullen zoeken. Bijvoorbeeld via je woonkamer.

Wat kun je wel doen?

wespen

Handel op tijd

Sommige mensen kiezen ervoor om niets aan een wespennest te laten doen. Bedenk dat een wespennest enorm groot kan worden. Een nest kan bevolkt worden door zo’n 25.000 wespen! Dit kan flinke problemen opleveren wanneer je het laat groeien.

Sluit ramen en deuren

Heb je een nest in de omgeving van je huis? Sluit dan alle ramen en deuren zodat deze niet naar binnen kunnen om voedsel te zoeken.

Wespennest in tuin? Blijf binnen!

Als er zich een wespennest bevindt in je tuin of omgeving van de tuin, blijf dan zoveel mogelijk binnen totdat deze bestreden is. Wespen zullen je vooral lastig gaan vallen als je buiten gaat eten of drinken. Het is ook aan te raden om kinderen zoveel mogelijk binnen te houden of te informeren en waarschuwen over het nest.

Schakel een expert in

Om een wespennest te verwijderen kun je het best gebruik maken van een expert. Er bestaan veel gespecialiseerde bedrijven op gebied van ongediertebestrijding. Soms is het lastig om te zien of een wespennest nog actief is of niet. Ook in zo’n geval kun je voor de zekerheid beter een expert inschakelen.

Wespennest zelf bestrijden?

Je kunt er voor kiezen om een wespennest zelf te verwijderen. Er moeten dan wel enige maatregelen vooraf genomen worden om dit veilig te kunnen doen. Eén van die maatregelen is het dragen van een speciaal wespenpak. Dit pak is gemaakt van een speciale dikke stof. Het pak zorgt ervoor dat je grotendeels beschermd bent tegen de steken van wespen.

Veel gestelde vragen

vragen

Wat zijn de kosten van het verwijderen?

De gemiddelde kosten voor het verwijderen van een wespennest ligt rond €65,-. Heb je last van meerdere nesten dan kunnen de kosten oplopen tot €140,-. Deze kosten zijn inclusief voorrijkosten, inspectie, bestrijdingsmiddelen en btw.

Kan ik wespenspray gebruiken?

Wanneer mensen een wespennest zelf willen verwijderen maken ze vaak gebruik van zogenaamde wespenspray. Dit is geen goed idee! De spray heeft veel nadelen en is vaak ongeschikt voor bestrijding. Ten eerste is de spray is erg giftig voor mens en (huis)dier. Bovendien bereikt de spray niet altijd het binnenste van het nest omdat een wespennest vaak op een lastig te bereiken plek zit, en de ingang van het nest niet aan de onderkant zit.

Wanneer kan ik het wespennest weghalen?

Een verlaten wespennest wordt nooit meer gebruikt door wespen. Zit het nest in de weg of wil je het (laten) verwijderen, wacht dan tot het nest minstens een jaar niet gebruikt is. Om het nest te verwijderen kun je gebruik maken van een scherp mes.